”Default mode” är engelska för standardläge, eller utgångsläge. Hur man ställer in saker som ens mobil, dator, tv och andra prylar så att de fungerar som vi vill, när vi sätter igång dem. Vi har valt en bakgrundsbild, en ringsignal, mm, som standardläge.
Jag tänker att man även kan ställa in sig själv i ett ”default mode”, ett utgångsläge, när vi möter andra, när problem och situationer uppstår, hur vi förhåller oss till världen utanför och till världen därinne.
Lek med tanken att vi hittar en vuxen människa som av någon anledning inte har ett standardläge inställt och att vi vill att den människan alltid ska ha ett välkomnande utgångsläge i mötet med andra, hur skulle vi ställa in den människan då?
Det leder mig till ”mindset”, som väl blir ”sinne” på svenska. Vi brukar ju säga att någon är ”serviceminded”.
Våra yttre sinnen, syn, hörsel, känsel, smak och lukt hjälper oss att vara i kontakt med världen därute. Men sinnet kan även mena vår inre värld, våra tankar, vårt medvetande, osv.
Buddha lär ha sagt: “Alla våra upplevelser har sitt ursprung i dess herre, vårt sinne, och allt vi upplever är skapat i sinnet.”
Vi kan fråga oss om vi är nöjda med vårt mindset, om det gagnar oss, eller om det är dags för en uppgradering. Det senare förutsätter att vi tro på tanken om ett ”growth mindset”, att vi kan förändra hur vårt sinne fungerar. Annars lär vi inte försöka. (Har du inte sett hur Carol Dweck utvecklar detta, kan jag rekommendera att kolla in henne på Youtube, ett kort klipp är: https://www.youtube.com/watch?v=hiiEeMN7vbQ
Att ställa in sitt sinne i ett ”welcoming mode”, kräver en del arbete och träning, beroende på våra erfarenheter och möjligheter. Genom att kultivera ett välkomnande sinne blir vår första reflex och tanke att inkludera och välkomna.
Efter att ha mött och intervjuat hundratals människor som har ett välkomnande sinne, har jag upptäckt sju, medvetna och kanske omedvetna, val de gör när de möter människor och situationer.
– Tjänande före egennytta
– Helhet före delar
– Ansvar före undvikande
– Omtanke före likgiltighet
– Nyfikenhet före arrogans
– Dialog före konflikt
– Glädje före besvär
Det finns säkert andra val och kanske några av de ovanstående som inte passar alla, men det kan vara en bra utgångspunkt för att reflektera över sitt eget sinnes ”default mode”.
Jan Gunnarsson