Ett första steg för att säkerställa en bra social arbetsmiljö är att ta reda på vilka värderingar ni vill styras av, vilken kultur som bidrar till verksamhetens mål och syfte, att få igång en dialog som besvarar frågan: Vad kännetecknar det värdskap ni vill ska genomsyra hela organisationen? Det här kan vara en lång process, på flera olika nivåer, som kanske börjar med att ni i ledningsgruppen sätter er ner och först diskuterar vilka frågor som bör komma upp till ytan. Sen kan ni samla så många medarbetare som möjligt, och söka er fram till vad som anses viktigt och sätta ord på det. De ord ni då får fram kan vi kalla era värdeord och de bör helst inte vara fler än tre till fem. När orden så är bestämda, är nästa steg att medvetet börja betona dem i verksamheten. Och det är här du som ledare kommer in.
För att göra alla medvetna om de värderingar ni enats om, måste orden levandegöras. Så länge de bara är ord på ett papper, kommer ingenting att hända. Som ledare inriktar du därför dina krafter på att lyfta fram dessa ords värderingar. Ditt mål är att alla ska tänka, tro och känna för dessa ord och att ingen någonsin ska tvivla på vad de står för. Och för att lyckas med det kan du använda dig av ett antal olika verktyg, som alla hjälper dig att betona det ni kommit fram till.
Ett mycket användbart hjälpmedel är ritualer. Med fantasi och tydlighet kan mycket manifesteras, så att ingen behöver tvivla på vad som gäller.
Det finns företag som innan en kursändring börjar med att gräva ett stort hål i marken. I detta hål uppmanas medarbetarna slänga allt gammalt, alla dokument och papper som tillhör det förgångna. Och allt avslutas med att ledaren sätter fyr på alltihop. Eller låter alla bevittna hur hålet fylls igen och allt det gamla begravs. Ett tydligt sätt att understryka ett företags nystart.
Själv lät jag en gång 25 medarbetare besvara frågan ”Vad är bra service för dig?” Sen lät jag trycka upp deras svar på olika t-shirts. Ett svar per tröja. Och vid en ceremoni gick jag upp på scen klädd i alla 25 tröjorna, knubbig och orörlig som en liten Michelingubbe. Jag började tala om våra värderingar och klädde därefter av mig tröja för tröja inför alla medarbetarna som på så sätt fick se mig bära deras svar, tills jag stod där framme med bart bröst. Ritualen avslutades med att alla fick ett paket med varsitt exemplar av alla tröjorna att ta med sig hem.
Ett annat verktyg är synlighet: Att själv förkroppsliga det som företaget står för och vara nyllet som ständigt reser runt och besöker verksamheten.
Richard Branson, som själv sagt att han bara gör saker han är stolt över, missar sällan tillfälle att visa upp sig. Flera kulturbärare ägnar stor del av sin tid åt att vara ”gäst” i sin egen verksamhet. Allt för att medarbetare ska få ta del av den ursprungliga elden och smittas av den energi de bär på. Därigenom minskas också avstånden inom företaget. Med sina resor gör de drömmen gemensam och alla känner sig som delar av en och samma ”familj”. Dessa ledare är ofta lite av företagets idoler och ger alla något att minnas när de ”oväntat” kommer på besök till just ”min” del av världen.
Dessa besök är ofta ursprunget för en hel del berättelser, ett ofta underskattat hjälpmedel. Få saker biter så bra som en story som medarbetarna kan sprida vidare eller själva få höra från vänner och bekanta. En berättelse är något man minns och den lyfter fram det mänskliga, samtidigt som den understryker företagets värderingar och ger en bild av den stil som råder. Tidigare nämnde jag hotellchefen som samlade sina 90 ledare allt för att locka fram berättelser. Och säkert har du själv hört historier lik den från IBM som vi skrev om i vår förra bok. Där John gjorde av med tio miljoner av företagets pengar på ett projekt som totalt misslyckades. Och hur han tänkte säga upp sig men att chefen sa: ”Är du inte klok, vi har ju just investerat tio miljoner i din utbildning.” En typisk historia som sprids för att lyfta fram den anda som man vill ska råda på IBM.
Symboler är ett annat bra redskap för att lyfta fram värderingar. Vi kan hissa piratflaggor, klä oss i vitt vissa dagar, sätta på oss speciella märken eller på annat sätt visa att vi bär samma dröm, att vi hör ihop.
Handlingar kan också vara symboliska. Vi kan bo på enkla hotell, flyga billigt och köra helt vanliga bilar allt för att understryka att vi aldrig lägger ut mer pengar än nödvändigt. Ett beteende som framhåller att priset på produkterna är de rätta, och hyllar logiken som säger att det är ”gästernas pengar” vi annars gör av med.
En god vän till mig jobbade tidigare som inköpare för en stor bygghandel, ett företag som är känt för sina låga priser och stora utbud. Och när de skulle etablera sig i Sverige sökte de efter någon som kunde leverera lister och foder till ett bra pris. Bland alla offerter de fick in, valde de ut ett snickeri i Småland. Snickeriets ägare körde några dagar senare upp till Stockholm, och anlände i en tio år gammal Volvo tillsammans med sin son. De steg in på kontoret klädda i rena snickarbyxor, jacka och flanellskjorta och såg precis ut som de småländska snickare de var. Min kompis och hans kollega tyckte att de gav ett mycket positivt intryck och förhandlingarna gick bra, det enda som oroade var om det lilla snickeriet skulle ta sig vatten över huvudet genom att skriva på avtalet. Det var ganska många lister och foder de lovade att leverera, och det hade hänt tidigare att små företag lovat mer än de kunnat hålla. Så min kompis och hans kollega bestämde att de, innan de skrev på några papper, gärna ville besöka snickeriet i Småland. Snickaren och hans son tyckte att det var en bra idé och de bestämde ett datum. Några dagar senare åkte min kompis och hans kollega ner till snickeriet och var till en början övertygade om att de kommit fel. Adressen stämde, firmanamnet likaså, men det var ett mycket modernt litet snickeri där ägarens stora nya Mercedes stod och glänste på gårdsplanen. Och när de steg in på kontoret mötte de snickaren, nu klädd i en snygg skjorta med scarf i halsen och par exklusiva byxor. Men vänligheten och handlaget var detsamma, så även det konkurrenskraftiga priset. Och deras oro över kapaciteten, om det lilla snickeriet kunde leverera den mängd de enats om, visade sig vara helt obefogad. Från snickeriet skeppades det redan ut lister och foder till företag från hela världen som var betydligt större än det som min kompis representerade. Och hela vägen hem satt de och skrattade åt den smarte snickaren. De hade svalt alla symboler med hull och hår, den gamla bilen, kombinationen av far och son, det praktiska och hantverksmässiga, och nu satt de där med ett påskrivet kontrakt i portföljen. Allt medan snickaren själv sannolikt stod och skålade för en ännu en lyckad affär.
Till sist kan vi lyfta fram våra värderingar i det fysiska, den miljö vi arbetar i. Det kan vara färger som företaget vill förknippas med; en speciell inredningsstil som uttrycker de värderingar som råder just där; miljöer som inbjuder till lunch framför skärmen med gratis dricka i automaten. Där kreativitet lockas fram av musik och en gemensam känsla av frihet, och en busig och skön stämning råder. Eller en annan ytterlighet, de gamla bankpalatsen med takmålningar och marmorgolv, där alla vet att det är mörk kostym som gäller, och där värderingarna ofta lyfts fram i arbetets odiskutabla betydelse, det ansvar de givits av placerare och sparare, ett förtroende som tas på största möjliga allvar.
Där har du en verktygslåda, med några av de hjälpmedel du har till ditt förfogande.
Text: Jan Gunnarsson & Olle Blohm